Predsjednica Kolinda u posjeti školi

Updated: May 29, 2019

U 132 godina dugoj povijesti Škole učenici i zaposlenici dočekali su da im u posjet dođe poglavar države, točnije predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, i to s razlogom. Prilikom posjeta Zagrebačkoj županiji u pratnji župana Zagrebačke županije gospodina Stjepana Kožića, odlučila se za dolazak u Srednju strukovnu školu u Samoboru u koju je bila pozvana prilikom 130. obljetnice postojanja. Međutim, zbog  vremenika  koji se poklapao s predsjedničinim državničkim obvezama, taj posjet tada nije realiziran.U međuvremenu učenici naše škole nastavili su s uspjesima na međunarodnom planu, sa sajmova inovacija diljem svijeta vraćali su se s kolajnama, što nije promaklo predsjednici koja je našeg nastavnika Ivana Vlainića nagradila ordenom „Red Danice Hrvatske s likom Nikole Tesle“.

Predsjednicu su u Sportskoj dvorani Samobor dočekali učenici triju samoborskih srednjih škola, zajedno sa nastavnicima. Bilo je oko 700 nazočnih, najviše iz Strukovne škole a pridružili su im se učenici i nastavnici Ekonomske trgovačke i ugostiteljske škole te Gimnazije Antuna Gustava Matoša.


Ravnatelj Davor Škiljan pozdravio je Kolindu Grabar Kitarović u ime svih nazočnih i istaknuo: „Djelovali smo u pet različitih država, a nikada u povijesti nijedan poglavar države, bilo da je nosio titulu cara, kralja, predsjednika, odnosno predsjednice nije posjetio Školu“. O radu Škole u recentno vrijeme ravnatelj je govorio: „Škola radi u suglasju s gospodarstvom i tržištem rada, putem EU fondova mijenjamo sustav „odozdo“, nismo kopirači ideja, pjevači karaoka, nego smo kurikulum Pametne kuće napravili sami u vlastitoj režiji od ideje do realizacije. Zatim smo proveli i kurikulum Aditivne tehnologije, a  na dobivenoj opremi, koja je uključivala 3D printere, naši su učenici inovatori isprintali 3D znanstvenu podmornicu i na sajmu inovacija u Nürnbergu osvojili zlatnu kolajnu, što ste i vi predsjednice prepoznali i nagradili našeg nastavnika“.

Potom je predsjednica čestitala na 130. obljetnici na kojoj nije mogla nazočiti te na svim postignućima Škole, kao i činjenici da su iz nje izrasli poznati ljudi u Hrvatskoj, kao što je Mate Rimac, jedan od najvećih svjetskih inovatora. Izrazila je zadovoljstvo što je Škola stvarana na temelju potreba gospodarstva i tržišta rada istaknuvši:  „Ne želimo obrazovati, poučavati i odgajati djecu i mlade za tržište rada za neke druge države, želimo stvarati mlade ljude, ne samo koji znaju već su sposobni razmišljati svojom glavom te su sposobni rješavati probleme i zaposliti se  bilo u Hrvatskoj ili negdje drugdje ili možda živjeti u Hrvatskoj, a raditi negdje drugdje putem modernih komunikacija“. Na kraju je predsjednica mladima zaželjela puno uspjeha u školovanju, da ostvare svoje životne snove, da ostanu u Hrvatskoj i budu budući hrvatski lideri.

Nakon govora i strpljivog fotografiranja s učenicima i nastavnicima, predsjednica je krenula prema školskim praktikumima, gdje su je dočekali učenici i nastavnici, koji su prema važećem rasporedu bili u nastavnom procesu. Posjetila je učionicu za strojnu obradu, zatim elektrotehnički praktikum i u konačnici praktikum Pametne kuće. U praktikumu Pametne kuće, opremljenom preko EU projekata, učenici završnih razreda, tehničari za računalstvo i tehničari za mehatroniku s nastavnikom Ivanom Vlainićem izveli su dojmljiv performans. Kada je predsjednica kročila u praktikum, svi učenici su sinkronizirano pozdravili predsjednicu naklonom robota koji su prethodno sastavili.

U svakoj od učionica zadržala se dulje od predviđenog vremena, razgovarala je s učenicima i nastavnicima. U elektropraktikumu je gledajući vježbe u kojima se simulira provođenje električnih kućnih instalacija, sjetila svog znanja iz tehničke kulture komentirajući: „Kada ne budem predsjednica postavljat ću štekere, to znam raditi“.

Na kraju, kako to i priliči, predsjednici su uručeni darovi vezani uz grad, bermet i muštarda.43 views0 comments

Recent Posts

See All