O NAMA

Srednja strukovna škola,

Samobor

Srednja strukovna škola u Samoboru kroz puna tri stoljeća ispunjava javnu funkciju i školuje buduće samoborske obrtnike, gospodarstvenike, inovatore… 

Neprekidno radi od 1887. Godine, djelovala je u šest država i postala je i ostala kamen zaglavni samoborskog školstva i obrtništva. 

 

Strukovna nikada nije bila larpurlartistička ustanova, nikada nije bila sama sebi svrha, nego je upisnu politiku podređivala interesima gospodarstva i obrtništva na području grada Samobora i Zagrebačke županije.

Trenutačno ima odobrenje nadležnog Ministarstva za 22 zanimanja, a posljednja su ishođena od MZOS-a 2006. godine:  vozač motornog vozila i instalater grijanja i klimatizacije.
 

U Strukovnoj djeluje i klub mladih inovatora, nema nacionalnog elektroničkog ili tiskanog medija koji nije objavio uspjehe inovatora iz Strukovne,  ovjenčane zlatnim kolajnama s međunarodnih sajmova inovacije u Nuernbergu, Ženevi, Bruxellesu, Seulu... Didaktička gitara, leteći detektor mina i požara, rješenje mrtvog kuta za vozače, bežična tipkovnica… Autor najbržeg električnog automobila na svijetu, Mate Rimac počeo je u Strukovnoj, u mladim inovatorima.

 

Uspjeli smo provesti i mini reformu „odozdo“ 2013. godine, kada je sredstvima EU educirala zaposlenike i nabavila opremu za novi kurikulum „Pametna kuća“, koji će biti ponuđen svim strukovnim školama u Hrvatskoj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samoborska strukovna pretendira postati referentno središte za pametne kuće u RH-a. Vrijednost projekta iznosila je 229.414,84 eura, a kurikulum pametna kuća bio bi implementiran u četvrte razrede tehničara za računalstvo i tehničara za mehatroniku kao izborni predmet.

 

Brzi razvoj tehnologije uvjetovan promjenama u društvu znači izazov u obrtništvu i gospodarstvu, a moderno obrazovanje ima prevažnu odgovornost, odgovarati na stalni tehnološki napredak. Projekt je odrađen u partnerstvu sa samoborskim obrtnicima i gospodarstvenicima. Strukovna i samoborsko obrtništvo, jedno bez drugoga bilo bi, kao Ilijada bez Odiseje, neispričana priča…

 

Brzi razvoj tehnologije uvjetovan promjenama u društvu znači izazov u obrtništvu i gospodarstvu, a moderno obrazovanje ima prevažnu odgovornost, odgovarati na stalni tehnološki napredak. Projekt je odrađen u partnerstvu sa samoborskim obrtnicima i gospodarstvenicima. Strukovna i samoborsko obrtništvo, jedno bez drugoga bilo bi, kao Ilijada bez Odiseje, neispričana priča…

 

Trenutačno se školuje 487 učenika u 21 razrednom odjeljenju u četiri obrazovna područja:

 

   1. STROJARSTVO, BRODOGRADNJA I METALURGIJA

       a) trogodišnji: instalater grijanja i klimatizacije, tokar, automehaničar

                                 

   2. ELEKTROTEHNIKA I RAČUNALSTVO

       a) trogodišnji: elektroinstalater, elektromehaničar

       b) četverogodišnji : tehničar za računalstvo, tehničar za mehatroniku

   3. PROMET I LOGISTIKA

       a) trogodišnji: vozač motornog vozila

   4. OSOBNE USLUGE

       a) trogodišnji: frizer

         

 

Kada smo govorili o javnoj obvezi i dužnosti, Srednja strukovna zadržala je i obrazovanje odraslih, popularnijeg imena večernja škola. U školi,  nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, možete se doškolovati za četverogodišnja zanimanja (strojarski tehničar i elektrotehničar) ali i prekvalificirati za vozača motornog vozila.

 

Srednja strukovna škola  je škola europskih standarda, u koju se više dolazi nego odlazi, zauzima izniman položaj u odnosu na okolni prostor koji gravitira Samoboru, odnosno Strukovnoj školi.

Dovršetkom izgradnje 750m2 novog učeničkog prostora 2014. učinjen je značajan iskorak u podizanju kvalitete nastave u skladu s vizijom Zagrebačke županije i grada Samobora kao gospodarske sredine s poduzetničkom inicijativom.

gitara.jpg
onama.jpg